Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mě teda nepřijde špatné snižovat energetickou náročnost. Evropa není tak bohatá na suroviny a když Rus nebo Amík pískne, tak abychom se pak nedivili, za kolik bude kubík plynu nebo kilowatt elektřiny. 20% za ty roky není tak moc navíc technika pokročila mnohem rychleji. Ať už jsou to úsporné žárovky (s amlgámem, ne rtuťové), cena izolací, tepelná čerpadla, úspornější motory (a to nemluvím o turbu).

Snižovat spotřebu je nejlepší cesta na rozdíl od podpory různých solárních tunelů, kdy peníze spotřebitelů nedobrovolně končí v soukromé kapse a efekt je zanedbatelný. Navíc se snížení spotřeby dost výrazně projevuje i na ovzduší a zdraví obyvatel (tedy alespoň té nekuřácké části). Já jsem rozhodně pro, i když zájmy lídrů EU budou spíše namastit si kapsu než pomoci nám občanům.

1 1
možnosti

Nesmí to snižování náročnosti stát více energie, než se ušetří. A hlavně to msuí jít s rozumem, ne jako nesmyslné snahy regulovat max. výkon rychlovarných konvic.

1 0
možnosti

tak ono nejake to setreni ve smyslu zvyseni efektivity je asi na miste, ale nesmi to byt za kazdou cenu a direktivne

1 0
možnosti

Zvyšování efektivity je namístě jen, když není moc náročné, a není levnější a i celkově efektivnější prostě vyrobit více energie. 

Další problém je to, že efektivitu ve spotřebě řešíme až urputně, ale ve výrobě energie EU prosazuje přímo antiefektivní zločinná řešení, jako jsou FVE a další.

0 0
možnosti

P54e72t73r 65H88á33l57a

15. 1. 2014 12:42

Nejhorší je, že se uměle prosazují nesmyslné způsoby "výroby" energie, aby se pak poukázalo na to, že je tato výroba nešetrná a je třeba ji omezit. Co je skutečným cílem? Opravdu to vypadá, že likvidace hospodářství.

Ona totiž likvidace hospodářství vyvolává nespokojenou společnost. A ta - kupodivu, neboť právě to je jádrem problému - má regulátorské nálady. "Státe postarej se o mě, když se hospodářství hroutí".

A s tím souvisí víc moci v rukou politiků. A to je jejich cíl, o to jim jde.

6 0
možnosti

Evropskou civilizaci je potřeba zničit, udělat tu ze všeho neúrodnou poušť plnou ozbrojených trhanů aby se tu muslimští přistěhovalci cítili jako doma.

8 0
možnosti

J39a73n 52N27o66v52á11k

14. 1. 2014 9:26

Víte o tom, že jedním z největších propagátorů energetických úspor v USA je James Woolsey, bývalý ředitel CIA. On totiž díky téhle zkušenosti vidí, jak moc oslabuje bohaté "západní" státy (a USA zvlášť) závislost na dovozu energetických surovin.

3 0
možnosti

J58a20n 49N40o34v49á45k

14. 1. 2014 9:27

Je mimojiné známý tím, že na svém (úsporném) autě vozí nálepku: "Bin Laden hates this car." (Bin Ládin tohle auto nenávidí).

0 0
možnosti

Mám strach, že EU sprzní i úspory. Už zkazili obnovitelné zdroje. Na 1 l bionafty  se spotřebuje 2 litry nafty a 2500 litrů vody. Kocourkov. 

Japonci si vždy uža;-€sle v ČR fotí řepková pole a fotovoltaiku. Jsou konsternováni. [>-]

8 0
možnosti

A tyhle tvrzení jste vzal kde? Chtěl bych Vás požádat o linky.

Předem děkuji.

První tvrzení se mí zdá hodně divné, druhé jako blbost. Nejsem sice zastánce biopaliv, ale také nemám rád ničím nepodložená tvrzení.

0 4
možnosti

J79a29n 56N97o46v31á97k

13. 1. 2014 20:54

Já nevím, o co se opírají tvrzení pana Birola, ale do energetických úspor jsou v současnosti masivně zapojené Japonsko, USA (tam hlavně úspory ropy) a Čína je má jako součást svých centrálních plánů na příští desetiletku. A to si piště, že tam to nejsou slova do větru.

Přitom třeba u kancelářských budov, když jsou postaveny správně, snížíte energetickou náročnost klidně od 3/4, za současného zlepšení pracovních podmínek, snížení nemocnosti a tedy i vyšší produktivity. Takhle nedávno majitel zrekonstruoval Empire State Building s návratností investice 3 roky (bez dotací).

Energií se strašně plýtvá napříč průmyslovými odvětvími. Do očí bijící je to třeba u hutí. Velká huť jako Arcelor Mittal nebo TŽ spálí za rok milion tun uhlí. Tohle strašlivé množství tepla se nakonec pouští pánubohu do oken. (Je to kolem 20 miliónů GJ, teplo za miliardu - podle cen Dalkie). Přitom velká část toho zbytkového tepla by šla využít na výrobu elektřiny, vytápění celé Ostravy a okolí a já nevím co všechno.

To, že se nic takového neděje je pouhá lenost a pohodlnost managementu zmíněných továren. Přitom třeba Mittal už na to má v šuplíku od vlastních techniků připravené plány.

4 0
možnosti

Oni s tím budou tak dlouho otálet, až se jim všechny paneláky z Dalkie odpojí. EU

2 0
možnosti

A víte, že EU od roku 2015 zakaže prodej uzenin? Teda těch uzenin, které jsou uzené klasickým způsobem - v udírně. A to není žert.EURv

4 0
možnosti

O něčem podobném už jsem před časem psal. Že bude zakázáno uzené maso, protože obsahuje hodně cholesterolu. A už je to tady. Cukr škodí srdci, tak zakázat všechny sladkosti. Vepřové maso je plné cholesterolu, tak zakázat vepřové. Brambůrky na přepalovaném oleji atd. Všechno je jen otázka času. Potom se možná lidé probudí a konečně budou volit eurorealistickou stranu.

3 0
možnosti

Ono, šetření energiemi je správné. Ale musí to být podloženo ekonomickou analýzou. Bohužel, současné úvahy o šetření jsou podloženy jen a pouze ideologií.

7 0
možnosti

šetření probíhá samo od sebe. Vždyť elektřina, plyn i voda jsou v ČR již dražší než v Německu. 

Lidé šetří sami rádi, rychle a ochotně i bez direktiv. EU

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS